Specialiteiten uit de Herault

  • Oreillettes, heerlijke knapperige koekjes van donutdeeg bestrooid met suiker.
  • Tielles Setoise, de tielle is voor Sète wat het stokbrood is voor Frankrijk en komt oorspronkelijk uit Italië. Een hartige taart van brooddeeg gevuld met een mengsel van zeevruchten met name octopus, tomatenpuree, uien, paprika en witte wijn.
  • Petits patés de Pezenas, kleine pasteitjes dat zoet en pittig combineert. Het heeft de vorm van een garenklosje. Ze worden warm opgediend aan het begin van de maal.

Aan tafel!

In een zo groot land als Frankrijk met van noord naar zuid diverse klimaatzones en regio’s met ieder hun eigen gastronomische specialiteiten, is het geen wonder dat de Franse Keuken behoorlijk gevarieerd is.

De Herault kent daarin een rijke traditie. Lokale recepten doorgegeven van generatie op generatie en een breed palet aan verse streekproducten zorgen voor culinaire hoogstandjes. Olijven, lokale kazen zoals de pélardons uit de Cevennen, verse vis, schaal- en schelpdieren, zongerijpt groenten en fruit…..,  het doet je watertanden en maakt het wel duidelijk dat je midden in de Mediterranée vertoeft.

Uitgebreid lunchen, een goede gewoonte!
Eigenlijk is de lunch voor de meeste Fransen de belangrijkste maaltijd en een fijn rustpunt van de dag. Vanaf 12 uur lopen de terrasjes langzaam vol en tegen enen heb je zelfs kans dat er geen tafeltje meer beschikbaar is. Reserveren is in dat geval dus verstandig. Rond twee uur gaat de keuken dicht en is de rust weergekeerd.

De lunch is meestal een ’menu du jour’ , een drie- of vier gangen maaltijd met een beperkte keuze. Wat de kok die dag op het menu heeft staan wordt aangekondigd op een krijtbord. Na het voorgerecht draait het vooral om vlees of vis met enerzijds pasta, frites of aardappelen en anderzijds groenten. Tenslotte een kaasplankje en/of een dessert om af te ronden met een lekker kopje sterke koffie. Niet onbelangrijk; lunchen is niet duur. Je bent meestal tussen de 12 en 18 euro kwijt. De Fransen drinken er gewoonlijk water bij, maar bij de toerist wil een fris wijntje er zeker wel in.

Diner, een avondje genieten!
De Fransen eten ’s avonds pas laat, zo rond acht uur. Dat is wel even een dingetje als je gewend bent om 6 uur al aan te schuiven, maar je kunt vaak al terecht vanaf half acht. Het diner verschilt eigenlijk niet veel van de lunch. Meestal worden er een aantal vier of vijf gangen menu’s aangeboden tussen de 21 en 30 euro. Daarnaast kun je ook gewoon à la carte eten.

Eten en drinken maakt in Frankrijk een belangrijk deel uit van de cultuur. Er zijn dan ook veel restaurants. Van goed maar wel eenvoudig tot uitstekend en exclusief. In de omgeving van Villa d’illouvre zijn diverse restaurants te vinden waar je ruimschoots je culinaire hart kunt ophalen.