Wat doet de druif voor de wijn?

  • Carignan geeft de wijn zijn traditionele voorkomen en kleur.
  • Grenache zorgt voor het bouquet.
  • Syrah en Mourvèrdre maken het aroma
  • Cinsault voor de souplesse.

En het ging steeds beter….

Al in 1945 werd de Appellation Saint Chinian als VDQS (Vin delimité qualité Superieur) gekwalificeerd. Maar na vele verbeteringen werd zij in 1982 opgenomen in de familie van de Grote Franse Wijnen en geklasseerd als AOC voor de rode wijn en de rosé, gevolgd door de witte wijn in 2005. Ook werden toen de AOC's Saint-Chinian-Berlou en Saint-Chinian Roquebrun toegevoegd.

Om een AOC Saint Chinian te mogen zijn moet de wijn wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

  • Zo mogen alleen voor rode wijn de druivensoorten Carignan, Cinsault, Grenache, Mourvèdre en Syrah gebruikt worden. Deze wijnstokken moeten tenminste drie jaar oud zijn.
  • Voor de witte wijn zijn de hoofdbestanddelen Grenache blanc, Marsanne, Roussanne en Vermentino. De toevoeging van geen enkele van deze rassen mag de 70% overstijgen. De toevoeging van de Grenache blanc is verplicht en moet minstens 30% zijn. Volgende soorten mogen eventueel toegevoegd worden: Bourboulenc, Carignan blanc, Clairette en Macabeu.
  • Per hectare moeten minimaal 3300 stokken worden geplant en mag de opbrengst niet meer dan 50 hectoliter per hectare zijn.

De rode wijn verkregen uit deze samenstelling heeft een diepe robijn kleur, is vol, zonder hardheid, is vlezig en heeft een delicate geurige smaak. De beste temperatuur om de AOC Saint Chinian te bewaren is een constante tussen 10 en 12 graden Celsius. Vanaf het 2e of 3e jaar is het aroma en het bouquet van de wijn op fles geheel ontwikkeld. Zij wordt gedronken op een temperatuur van ca. 17 graden Celsius

De witte wijnen van Saint Chinian hebben een mooie lichtgele kleur en smaken over het algemeen fruitig en bloemig met fijne zuren, subtiele houttonen en een vleug van diverse kruiden. Sommige wijnen kennen een amandelachtige afdronk.

Uitgebreide informatie over de AOC Saint Chinian: www.wikiwand.com/Saint-chinian