Het departement Herault is een onderdeel van Occitanië, een regio in het uiterste zuiden van Frankrijk. Deze streek is beter bekend als de Languedoc-Roussillon, maar is sinds 2016 samengevoegd met de Midi-Pyrénées en heet nu Occitanië. Zon, zee en strand is hier het credo, want wie kent niet de Middellandse Zeekust met zijn vele toeristische trekpleisters.

Het glooiend binnenland met een schat aan natuurlijke rijkdom, culturele schatten, eindeloze wijnvelden en pittoreske dorpjes wordt daarom nog al eens vergeten. De blauwe lucht, het heldere licht, de geuren van lavendel, rozemarijn en tijm en tijdens de druivenoogst de geur van geperste druiven. De magie van de Herault zit ‘m in de verscheidenheid. Niet alleen geografisch maar ook historisch en cultureel.

De Herault is een walhalla voor sportliefhebbers. Watersporten, golven, wandelen, fietsen, motorrijden en klimmen: het is allemaal mogelijk. Maar ook gastronomen en wijnliefhebbers komen in de Herault ruimschoots aan hun trekken.

Park Naturel Haut Languedoc
Het prachtige Parc Naturel Regional Haut Languedoc, waar deels de snelstromende rivier de Orb doorheen slingert, wordt gevormd door de Monts de l’Espinouse in het noordoosten, de Monts de Lacaune in het noorden en de meest zuidwestelijke uitloper van het Centraal massief, de Montagne Noir. Grillige, indrukwekkende rotsformaties van het Massif du Caroux en de Montagne Noir, doorsneden door de vele riviertjes en afgewisseld met uitgestrekte wijnvelden kenmerken het landschap. Het is hier goed wandelen, fietsen, paardrijden en ook op de mountainbike kom je hier geheel aan je trekken. Een bezoek aan de Gorges d’Héric is absoluut de moeite waard.

Voor meer informatie: www.herault-tourisme.com

Babeau-Bouldoux
Babeau-Bouldoux is een slaperig dorpje met een kleine 300 inwoners wat zich knus nestelt aan de voet van de Montagne Noir, de rand van Parc Naturel Haut Languedoc. Het is ontstaan door het samengroeien van twee oude woonkernen Babeau en Bouldoux. In twee zijdalen ontspringen de riviertjes de Ilouvre en de Vernazobre. Van deze laatste rivier is de bron te bezoeken.

Saint Chinian
Op een kleine 4 kilometer van Babeau-Bouldoux ligt Saint Chinian, de belangrijkste plaats in de vallei Vernazobre. De Amerikaanse nieuwszender CBS heeft Saint Chinian en zijn omgeving uitgeroepen tot de nummer 5 van de wereld waar het goed toeven is. Het stadje dankt zijn naam aan de Benedictijnse monnik Anhan, stichter, in 794, van het klooster van Saint-Laurent, op de linkeroever van de Vernazobre. Hij werd zalig verklaard in 1102 en het klooster kreeg zijn naam: Sanch Anhan, dat in de Middeleeuwen Saint-Chinian werd.

Saint Chinian, is een typisch wijndorp dat sinds 1982 de AOC/AOP-status heeft en ligt in het grootste wijngebied van Frankrijk. In de vallei heerst een bijzonder microklimaat, dat samen met de diversiteit van z'n grondgebied er voor heeft gezorgd dat Saint-Chinian een scala aan A.O.C. wijnen heeft kunnen ontwikkelen, die inmiddels een grote reputatie hebben verworven.

Het is in Saint Chinian over het algemeen rustig maar gezellig. Vooral op de donderdag- en zondagochtend wanneer tussen 8 en 13 uur de kleurrijke streekmarkt neerstrijkt op het centrale plein, in de schaduw van de platanen. Het is er dan een drukte van belang. Er is van alles te vinden. Van verrukkelijke kaasjes, worstjes, tapenades en olijven tot kant-en-klare gebraden kippetjes en paella. Maar ook kleding, petjes, tassen, pannen,.. nou ja noem maar op!
Overigens wordt nagenoeg het hele jaar door in veel dorpen en steden in de omgeving de typische Brocantes en Vide Greniers (antiek en curiosamarkten) gehouden. Ook in Saint Chinian.
De vele terrasjes nodigen uit voor een koel glas wijn, pastis of gewoon een kop koffie en er zijn diverse restaurants waar een uitgebreide lunch of diner wordt geserveerd.

Het hoofdkantoor van het Bureau de Tourisme du Canal du Midi au St Chinian is in Capestang, maar bij het plaatselijke kantoor kunt u terecht voor alles wat u weten wilt over deze omgeving. U vindt het vlak bij het marktplein.

Adres: 8 Allée Gaubert, Saint Chinian
T. +33 4 67 37 85 29

Meer informatie: www.tourismecanaldumidi.fr